Aktualitások Magunkról Szezonális Akció Elérhetőség Galéria

DÍSZFÁK - DÍSZCSERJÉK

Lombos fák - lombhullatók

    Aranyeső

Aranyeső

Laburnum anagyroides

 
Az aranyeső 5-7 méter magas, felálló ágú bokor vagy fa, keskeny, szabálytalan koronával. Kérge sima, zöldesbarna. Ágai eleinte felállók, később gyakran lehajlanak, szürkészöldek, ezüstösen szőrösek! Virágai világossárgák, 15-18 milliméter szélesek, 10-20 centiméteres lecsüngő fürtökben fejlődnek. A virágzási ideje április-május között van.
A NÖVÉNY MAGA IS MÉRGEZŐ, DE A MAGJA HALÁLOS MÉRGET TARTALMAZ!
 

    Eperfa

Eperfa

Morus nigra

 
Az eperfa (a Dunántúlon szederfa), latinul Morus..8-10 méteres, ellaposodó koronájú, többnyire tövétől ágas fa.
Védett, meleg fekvést, laza talajt kedvel.
Közepesen szárazságtűrő, fényigényes fa.
Nálunk kellemesen savanykás ízű fekete, bíborfekete terméséért elsősorban gyümölcsfaként ültetik.
Nyersen fogyasztható, bár a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát.
Az eperfa fája igen kemény. Alig szegezhető.
Sárga színe miatt hordók készítésére, (főleg pálinkához) szívesen alkalmazták
 

    Kecskefűz

Kecskefűz

Salix caprea

 
A kecskefűz 3 - 10 méter magas, termetes bokor vagy kisebb fa. Levelei 4 - 10 centiméter hosszúak és 2 - 4 centiméter szélesek, közepükön vagy a közepük fölött a legszélesebbek, elliptikusak vagy csaknem kerekdedek, hegyesek vagy tompák, rövid hegybe végződnek.A levél fonákja szürkésen molyhos szőrű. A feltűnően nagy barkavirágzatok lombfakadás előtt jelennek meg, felnyílás előtt ezüstösfehér, prémes szőrözet burkolja őket.
 

    Selyemakác

Selyemakác

Albizia julibrissin

 
6-10 méter magasra fejlődő ernyős lombkoronájú dekoratív fa.
Sokporzós, lilásrózsaszínű virágai egész nyáron át nyílnak.
Gyors növekedésű - soliterként ajánlott ültetni.
Az utóbbi évtizedben terjedt el jobban - első sorban a Balaton környékén.
A fa érdekessége az is, hogy a finoman szeldelt levelek éjszakára, vagy esős időben összezáródnak, nyári melegben és napsütésben viszont szélesre tárulnak. Végleges magasságát, a 6-10 m-t elérve a fa laza ívelt lombkoronára tesz szert, mely csak részleges árnyékot biztosít, s mely ősszel sárgás színűre színeződik. Virágainak pollenje az arra ÉRZÉKENY SZEMÉLYEKNÉL ALLERGIÁS REAKCIÓKAT VÁLTHAT KI!
Gondozása:
Sok napfényt, jó vízáteresztő képességű normál kerti talajt igényel. Enyhe fagyérzékenysége miatt inkább déli vagy nyugati fal elé, védettebb fekvésbe ültessük. Vízigénye közepes, szárazság esetén meghálálja az öntözést. A fiatal egyedek tövét a fagy ellen mindenképpen takarni kell.
 

    Korai juhar

Korai juhar

Acer platanoides

 
A korai juhar szép megjelenésű, 25-30 méteres fa. Zárt állásban egyenes, hengeres, szabad állásban zömök törzset nevel. Koronája terebélyes, gömbölyded. A levelek a platán levelére emlékeztetnek. A levélnyelek hosszúsága különböző, így a levelek úgy tudnak elhelyezkedni, hogy mindegyiket érje a nap, azaz „levélmozaikot” alkotnak. Őszi lombszíne sárga vagy piros. Sárgászöld, kissé mézillatú virágai ernyőszerű virágzatokban, április első felében, kicsivel a lombfakadás előtt jelennek meg. Mivel sok nektárt termel, ebben a korai időszakban fontos rovartáplálékot ad. Jó mézelő. A termések szeptember végén érnek, éretten barnássárgák, nagy részük tél elejéig lehullik.
A faj ifjúkori növekedése különösen erőteljes, ebben az időszakban évi növekedése a 1,5 – 2 métert is elérheti. Élettartama kedvező termőhelyen 250 év körül van, de hazánkban csak ritkán él 100 évnél tovább.
Hazánkban az Északi-középhegységben és a Dunántúli dombság területén fordul elő, ahol gyertyánnal, hegyi juharral, hársakkal együtt az elegyfa szerepét tölti be.
A korai juhar mérsékelt meleg-igényű, üde termőhelyeket kedvelő faj. Közepes vízellátottságot és légnedvességet kíván. A jól szellőző, közepes tápanyagtartalmú, semleges vagy enyhén savanyú talajokat kedveli, bár nem túl meszes talajokon is megél. Fiatalon elviseli az árnyékolást, idősebb korában azonban fényigénye megnő, legfeljebb laza árnyékolást tűr.
 

    Hársfa kislevelű

Hársfa kislevelű

Tilia cordata

 
A nálunk élő hársak közül ez a leglassabb növekedésű. A magányosan álló példányok nagyon sokáig, több száz évig élhetnek. A németországi Heedében álló hatalmas, mintegy 16 méteres törzskerületű példányát 800-1000 évesre becsülik. Magyarországon Szőkedencsen él egy 700 évesre becsült példány.
Óriási elterjedési területe magyarázatot ad az éghajlati szélsőségekkel szemben mutatott tűrőképességére. Viszonylag jól tűri a szárazságot, és megél sekélyebb termőrétegű, kevés tápanyagot tartalmazó talajokon is, de ilyen körülmények között fejlődése lassú, élete rövidebb. Árnyéktűrése jó. Érzékeny viszont a légszennyezettségre, a városok száraz levegőjére és a talajok magas sótartalmára (téli sózás). Ilyen körülmények között a takácsatkák erősen fertőzik.
Faanyaga értékes, széles körben felhasználható. Finom és egyenletes szöveti szerkezetű, jól faragható fájából a középkorban templomi szobrokat faragtak. Fája hajlítható, esztergálható, szépen csiszolható, nem vetemedik. Készítenek belőle bútorokat, furnért, rétegelt lemezt, facipőt, rajztáblát, vonalzót, ládákat. Fiatal vesszői alkalmasak kosárfonásra, szenesített fája pedig kiváló rajzszén. Rostos háncsából évszázadokig kosár-, szőnyeg- és kötélfonásra szolgált.
 

    Szivarfa

Szivarfa

Catalpa bignonioides

 
A szivarfa hazánk  egyik legkedveltebb köztéri díszfája, hiszen nem csak gyönyörű és feltűnő virágával díszít, de a termése is különlegesen hat.
A szivarfa eredetileg Észak Amerikában őshonos, de ma már több Európai országban is megtalálható nagyobb parkokban, köztereken. Mivel magassága leérheti akár a 15 métert is, érthető miért nem találkozunk vele házi kertekben. Már a fa levelei is igen jellegzetesek, hiszen nagy szív alakú formájukról könnyen felismerhetők és a levelek hossza elérheti akár a 20 cm.-t is.
 

    Japán díszcseresznye

Japán díszcseresznye

Prunus serrulata

 
A díszcseresznyének sok fajtája létezik. legkedveltebb a japán díszcseresznye, (Japánból és Kínából származó Prunus fajok neve). A széles növekedésű, sokhajtású cserje, vagy fa és illatán egyik tavasszal virágzó cserje se tud túltenni.
A Japán díszcseresznye a kertünk legszebb dísze lehet. Sok fajtája ősszel is pompázik, amikor a lombja már sárga, narancssárga, vagy skarlátvörös színre vált. Télen pdig mutatós kérge díszíti a kertünket.
A Prunus serrulata és fajtái áprilistól májusig virágoznak. Klasszikus fajtái közé tartozik a Kanzan, a sötétrózsaszínű, telt szirmú, fagytűrő fajta. A Kiku-Shidare-Sakura (a képen) pedig halványrózsaszínű, telt szirmú, és a legismretebb csüngőcseresznyefajta hazánkban.
 

    Közönsséges nyírfa

Közönsséges nyírfa

Betula pendula

 
15-20 m-re növő, laza, felfelé törő koronájú fa, lecsüngő vékony vesszőkkel. Kérge egészen fiatalon barna, majd fehér, öreg korára pedig feketén repedezett. Gyors növekedésű fa. A nyírfa rendkívül jól alkalmazkodó növény, szépen fejlődik a nedves, nyírkos és a száraz talajokon egyaránt. Nedvéből szirup, bor és ecet készül.
 

    Törökmogyoró

Törökmogyoró

Corylus colurna

 
Tizenöt–húsz méteresre is megnövő, különösen fiatalon igen szabályos, kúpos, illetve tojásdad koronájú, értékes díszfa. A szabadon álló fa idős korára hatalmas koronát fejleszt. Zárt állásban szép, sudár, hengeres törzset növeszt, és többnyire 20 éves korától terem.
Kora tavasszal minden növényt megelőzően virágzik!

Teljes napon és nedves talajokon érzi igazán jól magát. Fény és melegigényes, a szárazságot, a gyenge talajokat és a szennyezett, városi levegőt jól tűri.
 

    Vérszilvafa

Vérszilvafa

Prunus cerasifera woodii

 
Vérszilva terebélyes, sűrű ágrendszerű, 5-8 m magas, 3-4 m széles gömb lombkoronájú, lombhullató, kisméretű fa. Levele sötét bordó, lombhullásig tartja a színét. Virága rózsaszín színű, mely áprilisban nyílik, de fő díszítője a levele. Termés 2-3 cm-es, gömbölyű, sötétvörös, ehető szilva. Széles tűrőképességű, de kedveli a termékeny, nedvesebb talajokat. A savastól a lúgos talajig mindent elvisel. A nyári szárazságot is. A félárnyékot tűri, de csak teljes napfényen marad meg sötétvörös lombszíne. Fagytűrő.
Kis kertek, parkok, utcák, utak fája. Tömeges virágzása is díszít, termése viszont közterületeken szemetel. A "Nigra"-tól még szakemberek is nehezen különböztetik meg. (Hajtásai keresztmetszete lilásvörös színűek)
 

    Torzsás ecetfa

Torzsás ecetfa

 
Laza ágrendszerű terebélyes cserje vagy kisebb fa, melynek szárnyasan szeldelt sötétzöld levelei ősszel bordós pirosra vagy telt narancsszínre színeződnek. A növény apró zöldes-fehér virágai nyár közepén nyílnak, melyekből a nőivarú egyedeken piramis formájú torzsaszerű terméscsoport érlelődik. A feltűnő színű vörös termések hosszú időn keresztül díszítik a fát, de ahhoz, hogy a mutatós színes termések megjelenjenek a fán, nőivarú és hímivarú példányra is szükség van. Általában szoliter cserjéjeként vagy előkert díszfájaként ültetik. Jól bírja a szennyezettebb városi levegőt, és jól alkalmazkodik a száraz, forró élőhelyekhez is. Magassága max. 4-5 m.
Gondozása:
Talajban nem válogatós dísznövény, mely napos, félárnyékos fekvést és jó vízáteresztő termőhelyet igényel. A lombozat őszi színeződése napos fekvésben lesz a legintenzívebb. Ha nem akarjuk hagyni, hogy a fa túlságosan elvaduljon, akkor az agresszíven feltörő gyökérsarjakat időről-időre el kell távolítani. Kártevőknek eléggé ellenálló faj. Jó tudnunk, hogy a növény minden része toxikus, bőrirritáló anyagokat tartalmaz, ezért a metszésénél viseljünk kesztyűt.
 

    Vöröslevelű juhar

Vöröslevelű juhar

Acer platanoides Crimson King

 
15-20 m-es, gömbölyded koronájú, terebélyes fa. Levelei kihajtáskor barnás, később fénytelen feketés-vörösek lesznek. Enyhén illatos virágai sárgászöldek, lapos bogernyőben áprilisban nyílnak. Szélsőséges talaj- és páraviszonyoktól eltekintve mindenütt jól fejlődik, de feltétlenül napos helyre ültessük. Sorfának, parkfának is kiváló.
 

    Közönséges platán

Közönséges platán

Platanus hybrida

 
A megfelelő begyökeresedés után, a mai út menti környezet mindenfajta terhelésével szemben, nagyszerűen ellenáll! Más, hazánkban elterjedt fafajokhoz képest, kevés betegsége és kártevője van.
Mindenfajta talajon megél.
Kedveli, ha a talajvíz szintje nem túl mély, sőt elviseli az Etyek és Biatorbágy közötti, több helyen előforduló, vizenyős területeket is.
Kitűnően alkalmas a talaj megkötésére.
Vastag, erős ágai nehezen törnek le a szélviharban. A gyökérzet megerősödéséig fokozottan vízigényes
 

    Madárberkenye

Madárberkenye

Sorbus aucuparia

 
Sokféle hiedelem által övezett díszfánk a madárberkenye, melyet sok helyütt a természetfeletti erőkkel társítottak. A Brit-szigeteken például úgy tartották, hogy a madárberkenye távol tartja a boszorkányokat, s megvéd az ártó szándékoktól. A madárberkenye a rózsafélék családjába tartozó kisebb termetű fa, mely Európa jelentős részén őshonos, így hazánkban is. Szabálytalan, nyitott koronát fejlesztő lombhullató fa, melynek fehér virágai lapos bogernyőben nyílnak a kora nyár folyamán. A virágokat a késő nyár, illetve az ősz során narancspiros, csüngő bogyós termések követik, melyek éretten ehetőek. Termései igen savanykásak, de kiváló dzsem készíthető belőlük. E viszonylag karcsú termetű fa gyakran több törzset is fejleszt, de megfelelő metszéssel könnyen nevelhető egytörzsű fának is. A növény mutatós lombját páratlanul szárnyasan összetett levelek adják, melyek 9-15, fogazott szélű levélkéből állnak. Erősen osztott leveleinek és nyitott koronájának köszönhetően lombja viszonylag sok fényt enged át, így fényigényesebb növényeket is telepíthetünk alá. Levelei az ősz folyamán gyakran bronzos, bíboros árnyalatot kapnak. Végső magassága kb. 8-15m.
 

- - :: || :: - -

 

- :: Cédrus Kertészeti Üzletház :: -

 - :: 8200, Veszprém, Almádi út 46. :: -

- :: Telefon: +36 (88) 567-780 :: Fax: +36 (88) 567-781 :: Info-Mobil: +36 (30) 8676 794 :: -

- :: Web: www.cedruskertaruhaz.hu ::
- :: E-mail: cedruskerteszet@invitel.hu

- :: NYITVA TARTÁS :: -  
- :: Hétfőtől - Péntekig: 8 - 17 óráig :: Szombat: 8 - 14 óráig
- :: Oldalainkon megjelenő kínálatunk készletfüggő - elképzelhető, hogy az adott időpontban éppen nincs készleten
      - előzetesen....
KÉRJÜK, ÉRDEKLŐDJÖN ELÉRHETŐSÉGEINKEN!

- :: WEB Mester és a fotó: Kis Ferenc ...Infoline E-mail: kepesoldalak@gmail.com :: -