Aktualitások Magunkról Szezonális Akció Elérhetőség Galéria

EGYNYÁRI NÖVÉNYEK

Balkonládák - teraszok növényei

    Petunia

Petunia

 
Napos, félárnyékos helyet, tápdús jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Viszonylag könnyen nevelhető egynyári, mely a hőséget is jól bírja. Bár rendszeres öntözést igényel, mindig csak akkor öntözzük újra, ha a földjének a felülete már kiszáradt. Kéthetente-havonta tápoldatozhatjuk. Ha a nyár közepére túlságosan rendezetlenné válik a növény külseje, és már csak kisebb virágokat hoz, akkor nem árt némileg visszametszeni. Az elnyílt virágokat magától lehullajtja.
 

    Ázsiai boglárka

Ázsiai boglárka

Ranunculus asiaticus

 
Több színben is kínálunk a gumós - egynyári boglárkából.
Napos helyet és jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Virágzása alatt kedveli az alacsony hőmérsékletet és a folyamatosan kissé nyirkos földet. A virágok folyamatos eltávolításával további virágzásra ösztönözhetjük. Ha levelei leszáradtak gumóját fel kell szedni és hűvös, száraz helyen kell tárolni a következő tavaszig. A gumók átteleltetése sokszor sikertelen, mivel nagyon érzékenyek és nyirkos körülmények között hajlamosak a rothadásra is.
 

    Háromszínű árvácska

Háromszínű árvácska

Viola tricolor

 
Igénytelen dísznövény, amely ideális körülmények között sok éven át szolgálhat kertünk díszéül. Legszebben napos, félárnyékos helyen, semleges vagy savas kémhatású, tápanyagban gazdag talajban fejlődik. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Időnként megtámadhatják a csigák, meztelencsigák, a lisztharmat, illetve egyéb gombás fertőzések.
 

    Kaspós csüngő mini árvácska

Kaspós csüngő mini árvácska

Viola x wittrockiana

 
Napos, félárnyékos fekvést, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Jól tűri a hideget, a szelet, vízigénye közepes. Lehetőleg mindig borús, enyhe, szélcsendes időben ültessük, hogy a palántákat ne érje erős szárító napsütés és szél sem. Elvirágzott részeinek eltávolítása meghosszabbítja a virágzási idejét.
 

    Törpedália

Törpedália

Dahlia variabilis

 
Humuszban gazdag földet, kifejezetten napos meleg fekvést igényel. Mivel bokrosodó habitusú, ezért ültetésénél legalább 30-40 cm helyet kell hagyni a tövek között. Vízigényessége miatt bőven kell öntözni. Ahhoz, hogy folyamatosan virágozzon, az elszáradt virágfejeket le kell csipkedni. A magról nevelt palántákat májusban a tavaszi fagyok elmúltával érdemes kiültetni szabadföldbe. Gumóit késő ősszel a fagyok előtt kell kiásni és a gumókat száraz homokkal töltött dobozban fagymentes helyen kell tárolni.
 

    Törpedália

Törpedália

 
Humuszban gazdag földet, kifejezetten napos meleg fekvést igényel. Mivel bokrosodó habitusú, ezért ültetésénél legalább 30-40 cm helyet kell hagyni a tövek között. Vízigényessége miatt bőven kell öntözni. Ahhoz, hogy folyamatosan virágozzon, az elszáradt virágfejeket le kell csipkedni. A magról nevelt palántákat májusban a tavaszi fagyok elmúltával érdemes kiültetni szabadföldbe. Gumóit késő ősszel a fagyok előtt kell kiásni és a gumókat száraz homokkal töltött dobozban fagymentes helyen kell tárolni.
 

    Sárkányszárny begonia

Sárkányszárny begonia

Begonia x hybrida 'Dragon Wing

 
Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Bár félárnyékban, szűrt fényben fejlődik a legszebben, előnyös tulajdonsága, hogy a teljes napot és a teljes árnyékot is elviseli. A legjobb, ha olyan helyre ültetjük, ahol délelőttönként éri csak teljes napfény. Tápoldatozásra az egész virágzási időszakban szüksége van. Rendszeres öntözést igényel, azonban túlöntözni sosem szabad. Fagymentes világos helyen kell teleltetni és érdemes némileg visszametszeni. Ebben az időszakban mérsékeltebb öntözéssel is beéri.
 

    Paprikavirág

Paprikavirág

Salvia splendens

 
Napfény és vízigényes növény, amely tápdús talajt és rendszeres öntözést kíván. Hetente egyszer tápoldatozzuk, s az elnyílt virágait mindig szedjük le, hogy ezzel is aktívabb virágzásra ösztönözzük a töveket.
 

    Kakastaréj - Tarajos Celózia

Kakastaréj - Tarajos Celózia

Celosia argentea var. cristata

 
Napos, félárnyékos helyet és jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Szárazságtűrő növény, mely könnyedén átvészeli az aszályosabb időszakokat is. Vízigénye közepes, azonban erőteljesebb virágzás érdekében nem árt földjét folyamatosan kissé nyirkosan tartani. Öntözéskor figyeljünk rá, hogy leveleit és virágait ne érje víz, mert hajlamos a gombás fertőzésekre. Fontos a jó vízelvezetés, mivel pangó vízben gyökerei könnyen rothadásnak indulhatnak. Az elhervadt virágok eltávolításával virágzását meghosszabbíthatjuk.
 

    Fukszia

Fukszia

Fuchsia

 
Mivel az árnyékot szereti, célszerű olyan helyre ültetni, ahová csak reggel süt a nap. Tápanyagban gazdag, üde, jó vízelvezetésű talajt igényel. Kedveli a széltől védett és magas páratartalmú helyeket. Nyáron folyamatosan öntözni kell, és nem árt a föld tápanyag utánpótlásáról is gondoskodni. Kora tavasszal, még az első hajtások megjelenése előtt érdemes visszavágni a növényt, mivel ezzel elősegítjük az újabb hajtások növekedését, s akár kisebb fácskává is alakíthatjuk cserepes növényünket. A semleges vagy az enyhén savas kémhatású földben érzi jól magát. Amennyiben át szeretnénk teleltetni növényünket, akkor a fagyok előtt vigyük hűvös, sötét helyre és folyamatosan csökkentsük az öntözés mennyiségét. A legideálisabb hőmérséklet a tél folyamán 7-12°C. A növény ilyenkor elveszíti a leveleit és pihenő időszakba kerül, ami azonban szükséges ahhoz, hogy a következő évben is erőteljesen tudjon növekedni, s így a kártevők is kisebb eséllyel támadják meg. Március közepén helyezzük a növényt világos helyre, vágjuk vissza, és ha szükségesnek látjuk, ültessük át nagyobb cserépbe.
 

    Egynyári kaspós virágok

Egynyári kaspós virágok

 
Különleges dísze a környezetnek, háznak vagy a kertnek a különböző csüngő-kaspók!
A kaspók elhelyezésének megfelelően érdemes a telepítendő virágokat megválogatni az árnyéktűrő Fuksziáktól...a perszelő napot is jól viselő futómuskátliig, vagy nefelejcsig!
Üzletházunkban egész sor variációban kínáljuk!
 

    Petunia csüngő változat

Petunia csüngő változat

Petunia x hybrida

 
Meleg és napfénykedvelő, tápanyagban dús talajt igénylő növény. Mivel viszonylag vízigényes, rendszeresen öntözni kell, de azért nem túlzott mértékben. A nagy esők és szelek nagyon megtépázhatják, ezért jobb viszonylag védett helyre ültetni. Az elszáradt virágtölcséreket folyamatosan le kell szedegetni a növényről. Mivel fagyérzékeny növény, a palántákat csak a májusi fagyok elmúltával akasszuk ki!
 

    Csüngő gumós begónia

Csüngő gumós begónia

Begonia Bonfire

 
Kimondottan a félárnyékot, vagy az árnyékot kedvelő virág.
Májustól egészen a fagyok beálltáig ontja piros viorágait 100 - 120 cm-es hatásain.
Időjárás és szélálló növény.
Árnyékos, legfeljebb félárnyékos, védett helyet igényel. Az erős közvetlen napsütést egyáltalán nem bírja, ilyenkor égési foltok keletkeznek rajta. Laza tőzeges, kissé savanyú kémhatású talajba ültessük, és 2-3 naponta rendszeresen öntözzük! Ha a nyár folyamán rendszeresen tápoldatozzuk, több virágot hoz, de arra vigyázzunk, hogy a leveleit ne érje permet!
 

    Csüngő petunia - Softrose

Csüngő petunia - Softrose

 
Erőteljes hajtásai akár másfél méterre is megnőnek - hatalmas virágpompát mutatnak.
Színei változatosak a citrom sárgától a sötét liláig.
Rendszeres öntözést és tápoldatozást igényelnek.
Ajánlott, az első virágzás után a hosszú hajtásokat visszavágni felére!
 

    Leander

Leander

Nerium oleander

 
Nagyon kedvelt hazáénkban a leander - több változatban is - dáézsában, balkonládában.
Nem télálló - teleltetésre a violágos, hűvös hely alkalmas - bár hűvösebb szobákban is szépen áttelel.
gyporsan fejlődik...a gondozást, öntözést, tápoldatozást meghálálja!
 

    Fukszia hybridek

Fukszia hybridek

Fuchsia hybr.

 
Védett szélárnyékos, félárnyék, tápanyagban dús talaj - és a fukszia jól érzi magát.
Több változatban, színkombinációban létezik - kedvelt balkonnövény.
 

- - :: || :: - -

 

- :: Cédrus Kertészeti Üzletház :: -

 - :: 8200, Veszprém, Almádi út 46. :: -

- :: Telefon: +36 (88) 567-780 :: Fax: +36 (88) 567-781 :: Info-Mobil: +36 (30) 8676 794 :: -

- :: Web: www.cedruskertaruhaz.hu ::
- :: E-mail: cedruskerteszet@invitel.hu

- :: NYITVA TARTÁS :: -  
- :: Hétfőtől - Péntekig: 8 - 17 óráig :: Szombat: 8 - 14 óráig
- :: Oldalainkon megjelenő kínálatunk készletfüggő - elképzelhető, hogy az adott időpontban éppen nincs készleten
      - előzetesen....
KÉRJÜK, ÉRDEKLŐDJÖN ELÉRHETŐSÉGEINKEN!

- :: WEB Mester és a fotó: Kis Ferenc ...Infoline E-mail: kepesoldalak@gmail.com :: -