Bogyósok

Minden, ami egy jó kerthez kell …

Széles választékban

Bogyós növény kínálatunk

 

Miért nem érik be teljesen a szeder?

Áruházunkban jelenleg kapható szeder fajták:

  • Tüskétlen szeder (Thornfree)
  • Tüskétlen szeder (Dirksen)

(A szeder kúszónövény és 0,5–3 m magasra nő. A szárai fajta szerint idővel többé-kevésbé tövisessé válnak és fásulnak. A tüskék elősegítik a növény biztonságos növekedését és védenek a kártevők ellen. Gyümölcsük, levelük tanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert.)

 

Áruházunkban jelenleg kapható köszméte oltvány fajták:

– Pallagi óriás oltvány

– Zöld győztes oltvány

– Piros ízletes oltvány

– Köszméte bokor

(A köszméte (egres) 50-150 centiméter magas, a magasságánál többnyire szélesebb, sűrű ágrendszerű, lombhullató cserje. Tüskés vesszői kissé szőrösek vagy kopaszak, halvány szürkésbarna színűek, hosszában barázdáltak.Áprilisban virágzik. Az 1-3 virágból álló fürtök a szárcsomókból eredő rövidke hajtások csúcsán nőnek. A virágok kicsik, nem feltűnőek.A termés 8-15 milliméter hosszú, gömbölyű vagy ovális, többé-kevésbé vörössel futtatott zöldes vagy sárgás, lédús álbogyó.)

Áruházunkban jelenleg kapható ribiszke oltványok:

– Piros ribiszke (Jonkheer van Tets)

– Piros ribiszke (Fertődi hosszúfürtű)

– Fekete ribiszke (Aranka)

Áruházunkban jelenleg kapható ribiszke bokrok:

– Piros ribiszke (Jonkheer van Tets)

– Fertődi hosszúfürtű (piros ribiszke)

– Fekete ribiszke (Aranka)

– Ribiszkeköszméte (Josta)

– Fehér ribiszke

(1-1,5 méter magasságot elérő cserjék, vagy ritkábban fák. Hajtásaikon gyakran tüskéket, mirigyszőröket viselnek. Alsó állású magházúak, a virágok rövid hajtásokon fejlődnek. A csészelevelek nagyobbak az egyszerű sziromleveleknél, maradványaik az álbogyótermésen is megfigyelhetők. A virágok lecsüngő fürtvirágzatot alkotnak.)

Áruházunkban jelenleg kapható málna oltványok:

– Fertődi zamatos

– Malling exploit

– Tulameen

– Fertődi aranyfürt (sárga málna)

– Folytontermő

Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben leválik a vackáról. Magas vízigényű, öntözést igényel. A gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Sarjadzással szaporodik.